Verlies
Na het overlijden van een belangrijk iemand in je leven, zul je misschien merken dat je niet bij je vrienden durft aan te kloppen. Je wilt ze niet lastigvallen met jouw verdriet. Of je denkt dat ze toch nooit zullen begrijpen wat er allemaal in je omgaat. Voor hen is er immers niets veranderd, ze gaan door met het leven dat jij daarvoor ook leidde.
De dood van een van je ouders, je broer of zus, een vriend of vriendin, het kan je leven volledig op zijn kop zetten. Als je zo'n verlies meemaakt, kun je last hebben van heel uiteenlopende gevoelens en gedachten. Je kunt je langdurig somber voelen. Je kunt angstig of agressief worden. Wat je voorheen belangrijk vond, vind je nu misschien onbenullig. Ideeën of plannen voor de toekomst kunnen onbelangrijk lijken ten opzichte van wat je nu meemaakt, waardoor je je onverschillig voelt. Misschien heb je (meer dan anders) behoefte aan drank en drugs.
Met anderen delen
Het kan helpen om je gevoelens te delen met leeftijdgenoten die ook iemand hebben verloren door de dood. Waarschijnlijk zul je dan ontdekken dat zij met dezelfde, vaak verwarrende gevoelens te kampen hebben als jij. Het kan enorm opluchten om daar met elkaar over te praten. Bij de Blauwe Zeeridders kan dat binnen een
rouwgroep met leeftijdgenoten. Als je het een grote stap vindt om je aan te melden, bel dan gerust een keer met Mieke, of stel de vragen die je nog hebt in een mail.
Hier vind je Mieke's contactgegevens.
Wil je meer lezen, klik dan
hier voor links naar websites die informatie geven over jongeren en rouw.